FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT FENCES
Refer to Municipal Code §10-2.3.104 (Fences and Walls)

How tall can my fence be?

A fence in a residential neighborhood is allowed a maximum height of three feet if it is constructed within
the required front yard setback area. If the fence is located outside of the required setback area, then the
fence is allowed a maximum height of six feet.

What is a front yard setback?
A front yard setback is the required distance between the front property line or access easement and the
residence. (See diagram on the back of this sheet)

If 1 add lattice to my six-foot fence, does that count towards fence height?
Yes. Lattice, mesh, or anything added which increases the fence height is counted towards fence height
and should not exceed 6 feet.

How is fence height measured?
Fence height is measured from the highest existing adjacent grade to the highest point of the fence.

I have a corner lot. Are the fence height allowances the same?

If the property is a corner lot, we recommend that you call the Planning Division, visit us at City Hall, or
submit a Preliminary Review Team (PRT) Application. Often times there are many other concerns to
consider when reviewing corner lot fences.

Can I have a fence taller than 6 feet under any circumstance?

Yes. Property owners may apply for a Minor Use Permit. However, specific findings must be made by the
Zoning Administrator in order to grant a Minor Use Permit. Additionally a public hearing and fee is required
to apply for a Minor Use Permit. Applying for a minor use permit is no guarantee that a fence height taller
than six feet will be granted. We highly recommend that a Preliminary Review Team (PRT) application is
submitted prior to a formal application.

What is a Preliminary Review Team (PRT) Application?

A Preliminary Review Team application is a free one-time application that can be completed and submitted
to staff. Staff will then provide preliminary constructive feedback on your proposed fence. The PRT meets
every Tuesday and the application should be submitted by the Thursday before the meeting. No decision

is made and it the meeting is limited to internal staff. The turnaround time for comments is one week.

What findings must be made in order to grant a minor use permit?

The Municipal Code states: “No minor use permit for a fence permit shall be granted unless a finding can
be made that the installation or construction of a fence, under the conditions of the particular case, will not
infringe upon the visual openness of surrounding properties; detract, impair or destroy the characteristics
of the established area, nor be detrimental to the health, safety or welfare of persons residing or working
in or adjacent to the area or neighborhood of such structure.”

It is very important that the applicant include in the project description a summary of how these findings
could be made. Photos and plans drawn to a measurable scale must be submitted with the application.

Staff highly recommends that Preliminary Review Team (PRT) Application be submitted prior to applying
for a Minor Use Permit for a fence.

Where can I get more information regarding fences?

You can visit us at the Planning Counter located on the second floor of City Hall at 1666 N. Main Street;
call the Duty Planne at 925-256-3558; send us an email at dutyplanner@walnut-creek.org; or, access the
Municipal Code online at www.walnut-creek.org.
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Fences on Interior Lots

Lattice, mesh, etc. counted
towards allowable height.

Regulations & Information

@ Fences are permitted anywhere on
the property not designated for roadway
purposes.

® Maximum fence height is three feet
within required front yard.

® Maximum fence height is six feet anywhere
else on the property where fencing is
permitted.

® Maximum fence heights noted above may
be exceeded upon obtaining a Minor Use
NOTE: Permit. See Zoning Ordinance Section 10-2.1904

This illustration applies only to interior lots. for procedures.
Contact the Planning Division for cormer lots. ® A buiding permit may be required fo build o
Dutyplanner@walnut-creek.org or (925)256-3558 fence over six feetfall
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